Räknas a-kassa som inkomst?

Ja, a-kassa räknas som en skattepliktig inkomst. Det innebär att du betalar skatt på a-kassan precis som du skattar på lön.

A-kassan är inräknad i andra tjänsteinkomster

A-kassa är inräknad i någonting som kallas för andra tjänsteinkomster. Andra tjänsteinkomster är skattepliktiga inkomster som beskattas som lön fast det inte är lön. Andra exempel på sådana inkomster är royalties eller prispengar.

Tips!Skatteverket kan du läsa mer om vad andra tjänsteinkomster innebär.

Dagpenning från arbetslöshetskassa är enligt lag skattepliktig. Lagen som reglerar detta heter lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Skattesatsen varierar 

Hur mycket du behöver skatta på a-kassan beror helt och hållet på var någonstans du bor i Sverige. Precis som när du betalar skatt på lön beror nämligen skatten som dras på vilken skattesats du har.

Hitta din skattesats genom skattetabellen

Det lättaste sättet att ta reda på vilken skattesats som du har är genom att använda skattetabellen. Skattetabellen finns på Skatteverkets hemsida.

Klicka på Alla skattetabeller längre ner på sidan och välj din kommun. Du behöver också veta om du är med i Svenska Kyrkan eller inte för att hitta rätt skattesats.

A-kassa är inte ett bidrag utan en försäkring

En vanlig missuppfattning är att a-kassan skulle vara ett bidrag till arbetslösa, men så är inte fallet. A-kassa är nämligen en försäkring och heter egentligen arbetslöshetsförsäkring, även om de flesta kallar den för a-kassa.

Precis som vid vilken försäkring som helst gäller det att du varje månad betalar in en summa till berörd a-kassa. Och när det gäller a-kassa behöver du ofta ha varit med ett visst antal månader innan du kan få hjälp. Därför är det viktigt att du blir medlem i en a-kassa så snart som möjligt. 

Hitta en a-kassa som passar dig genom att skriva in ditt yrke i fältet nedan
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Är a-kassa pensionsgrundande?

Ja, a-kassan räknas som pensionsgrundande inkomst. Däremot kommer ingen tjänstepension att betalas in under din arbetslöshet, eftersom du inte har någon arbetsgivare.

Den tjänstepension du redan tjänat in försvinner inte när du blir arbetslös.

Räknas a-kassa som inkomst för CSN?

Ja, a-kassa räknas som inkomst även vid studier. Det innebär bland annat att om du tänkt studera samtidigt som du får a-kassa får du inte studera mer än 50 procent för att ha rätt till både CSN och a-kassa.