Får jag högre a-kassa om jag har barn under 18 år?

Nej, du kan inte få högre a-kassa om du har barn under 18 år. Däremot har du rätt till ytterligare 150 ersättningsdagar efter att dina 300 ersättningsdagar har tagit slut. Totalt har du som har barn under 18 år alltså rätt till 450 ersättningsdagar.

Du får ersättning längre med minderåriga barn

För att du ska kunna få a-kassa om du har barn under 18 år gäller det att du uppfyller alla krav för a-kassa. Du ska till exempel ha arbetat tillräckligt mycket innan arbetslösheten och varit medlem i en a-kassa ett visst antal månader.

Tips! Du som har barn under 18 år har rätt till 450 ersättningsdagar, vilket motsvarar cirka 1 år och 3 månader med ersättning från a-kassan.

Hur hög ersättning du kan få beror på hur länge du varit medlem i a-kassan. Har du varit medlem i en a-kassa i mindre än 3 månader kan du bara få en mindre grundersättning. Genom att ha varit med i en a-kassa i 3 månader eller längre kan du i stället få ersättning baserat på den inkomst du hade innan du blev arbetslös.

Ny ersättningsperiod påbörjas automatiskt

När dina 300 ersättningsdagar tar slut kommer a-kassan automatiskt att pröva om du har rätt till fler dagar. De får uppgifter om att du har barn under 18 år från Försäkringskassan. Därför kan dina 150 nya ersättningsdagar påbörjas direkt, utan några karensdagar. Du behöver alltså inte själv ansöka om en förlängning av dina ersättningsdagar.

Har du inte barn under 18 år kan du i vissa speciella fall få rätt till en ny ersättningsperiod ändå. Läs mer om vad som händer med ersättningen från a-kassa efter 300 dagar.