Kan jag få a-kassa mellan två jobb?

Det beror på hur länge du är mellan två jobb. För att få a-kassa krävs det att du är registrerad på Arbetsförmedlingen, aktivt söker jobb och står till arbetsmarknadens förfogande (samt uppfyller övriga krav för att få ersättning från a-kassa). Om du slutar på ett jobb och ska börja på ett nytt inom en viss period kan det anses onödigt att du ska söka andra jobb, eftersom du egentligen inte har för avsikt att hitta ett nytt jobb. Detta är dock en förutsättning för att du ska kunna få ersättning.

A-kassa har alltid en viss karenstid

Det är alltid ett visst antal karensdagar när du ska få ersättning från a-kassa. Har du blivit uppsagd är det två karensdagar, men om du sagt upp dig själv blir du avstängd i 45 avstängningsdagar och därefter inleds din a-kassaperiod med två obligatoriska karensdagar. Under avstängningsperioden och karensdagarna får du ingen ersättning.
Vill du gå med i en a-kassa eller byta a-kassa i samband med att du byter jobb ska du utgå från vilket yrkesområde du kommer arbeta inom.

Du ansvarar själv för att skydda din SGI

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är ett underlag för att beräkna hur mycket pengar du kan få i exempelvis föräldrapenning eller sjukpenning. Genom att skydda din SGI har du rätt att få sjukpenning, föräldrapenning och andra ersättningar som är baserade på den inkomst du hade innan du blev arbetslös.

Tips! Läs mer om SGI på vår sida Påverkar a-kassan min SGI?

Har du arbetat i minst sex månader innan du blev arbetslös är din SGI skyddad i tre månader. Efter tre månader kan du fortsätta att skydda din SGI, till exempel genom att vara arbetssökande på Arbetsförmedlingen. 

Du måste vara arbetssökande för att få ersättning

Om du vill ansöka om ersättning från a-kassan under den perioden du är mellan två jobb måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande, trots att du egentligen inte söker nytt arbete. Under den tid du är inskriven på Arbetsförmedlingen måste du söka lämpliga arbeten och det finns risk att förlora din a-kassa om du tackar nej till ett arbete eller en praktikplats.

När du är inskriven på Arbetsförmedlingen ska du skicka in aktivitetsrapport varje månad där du redovisar de arbeten du sökt under månaden. 

Exempel om du har blivit uppsagd

Arbetslös i upp till en månad

Om du till exempel slutar på ditt jobb den 31 augusti och ska börja på ditt nya jobb den 30 september skriver du in dig på Arbetsförmedlingen den 1 september och ska skrivas ut den 29 september. Under den perioden måste du fortfarande söka arbete och sedan aktivitetsrapportera för den perioden för att få ersättning.

Tänk på! Vill du inte söka eller ta ett jobb på grund av din nya anställning som du kommer påbörja inom kort är det givetvis helt ok, men då kommer du inte heller få någon ersättning från a-kassan för den perioden.

Med de två inledande karensdagarna kan du som högst få ersättning i cirka 19 dagar den månaden, eftersom man kan få ersättning max fem dagar per vecka.

Arbetslös mellan en och tre månader

Slutar du på ditt nuvarande jobb den 31 augusti och ska börja på ditt nya den 1 december skriver du in dig på Arbetsförmedlingen den 1 september och skrivs ut den 30 november. Du måste aktivt söka arbeten och skicka in aktivitetsrapporter under den perioden. Du får inte tacka nej till arbete och inte heller försöka försämra dina chanser. Det kan verka lite komplicerat, men att aktivt söka jobb är en förutsättning för att kunna få någon ersättning över huvud taget.

De två inledande karensdagarna gäller som vanligt, och du kan som högst få ersättning i ungefär 63 dagar.

Arbetslös längre än tre månader

Du slutar på ditt nuvarande jobb den 31 augusti och ska börja på ditt nya den 1 januari och skriver in dig på Arbetsförmedlingen den 1 september och skrivs ut igen den 31 december. Under dessa månader måste du aktivt söka lämpliga arbeten (och aktivitetsrapportera) och du får inte tacka nej om du får ett jobberbjudande. Får du inget erbjudande kan du få ersättning från a-kassan under den perioden, bortsett från de två inledande karensdagarna.

Skulle du få ett jobb under perioden riskerar du att förlora ersättningen om du tackar nej. Tänk på att du måste skydda din SGI om du är arbetslös i mer än tre månader, och det kan därför vara bättre att tacka ja till ett jobb för att sedan säga upp dig själv innan du ska börja på nästa. 

Du måste dock ha koll på din uppsägningstid och andra villkor innan du tackar ja. 

A-kassa om du själv har bytt jobb

Om du har sagt upp dig själv från ditt tidigare jobb blir du avstängd från a-kassan i 45 dagar och därefter inleds dina två karensdagar utan ersättning, vilket alltid gäller vid egen uppsägning. Detta betyder alltså att om du ska börja på ditt nya jobb inom 48 dagar är det ingen idé att ansöka om ersättning.

Är du mellan jobb längre än så kan du få ersättning från a-kassan men du måste själv hålla koll på din SGI och du riskerar att förlora din ersättning om du tackar nej till arbeten. Det kan vara en bra idé att vänta med att säga upp dig så det inte blir ett så stort glapp mellan dina anställningar, alternativt förhandla med din nya arbetsgivare om att få börja tidigare.