Hur fungerar hyvling av arbetstid?

Hyvling innebär att arbetsgivaren skär ner på arbetstimmarna i anställdas kontrakt, vilket med andra ord ger minskad arbetstid och således även lägre lön. På den här sidan berättar vi mer om hur hyvling fungerar, vilka rättigheter du som anställd har och vilket stöd du kan få från facket.

Vad gäller vid hyvling?

Hyvling är tillåtet enligt LAS (lagen om anställningskydd), men arbetsgivaren måste också följa lagen för hur uppsägningen eller hyvlingen ska ske. Om det är flera tjänster som hyvlas (får en ny och lägre sysselsättningsgrad) gäller turordningsregeln, vilken i detta sammanhang kan sammanfattas som ”sist in mest hyvlad”. Tjänster med lägre sysselsättningsgrad ska med andra ord i första hand erbjudas personen med kortast anställningstid.

Precis som vid en nedskärning ska arbetsgivaren ha rätt att undanta upp till tre personer från turordningen vid en hyvling.

Har man rätt till uppsägningstid när tjänsten hyvlas?

Ja, om du har accepterat en hyvlad tjänst har du rätt till så kallad omställningstid med oförändrad sysselsättningsgrad och lön. Omställningstiden ska motsvara din uppsägningstid, men kan som längst vara tre månader. Vissa kollektivavtal gör det dock möjligt att frångå begränsningen på tre månader.

Vad händer med a-kassan om min tjänst hyvlas?

Det beror på när du ansöker om ersättning. Ansöker du om a-kassa direkt när din tjänst har hyvlats händer egentligen ingenting, men väntar du kan ersättningen däremot påverkas en hel del. I värsta fall riskerar du att inte få någon ersättning alls. Anledningen till varför du ska ansöka direkt efter att din tjänst har hyvlats är att rätten till a-kassa och nivån på din ersättning till stor del beror på hur mycket du har jobbat och hur hög din inkomst har varit under kvalifikationstiden (tiden du har varit medlem i a-kassan).

Tips! På vår sida Vad krävs för att få a-kassa? kan du läsa mer vilka faktorer som avgör rätten till a-kassa och hur stor ersättningen blir.

Ju färre arbetstimmar och ju lägre lön du har haft, desto lägre blir också ersättningen från a-kassan. Och om du ansöker om ersättning efter en längre period med få arbetstimmar och lägre lön finns det alltså risk för att du inte beviljas någon ersättning alls.

Kan man få a-kassa för timmarna som har hyvlats bort?

Ja, du kan beviljas ersättning för de timmar som hyvlats bort, förutsatt att du uppfyller kraven för a-kassa. Hur mycket du kan få i ersättning beror på om du uppfyller kraven för inkomstbaserad ersättning eller ”bara” kvalificerar dig för grundersättningen. Och hur många dagar per vecka du har rätt till ersättning beror på din arbetstid under kvalifikationstiden och hur många timmar per vecka du är arbetslös.

När du arbetar samtidigt som du har a-kassa kan du få ersättning i 60 veckor som högst.

Vad händer med a-kassan om man blir arbetslös på heltid efter hyvlingen?

Om du ansökte om och beviljades a-kassa när din tjänst blev hyvlad händer ingenting med själva ersättningsnivån per dag. Du har däremot möjlighet att få ersättning i fler dagar. Är du arbetslös på heltid kan du få ersättning i upp till 300 dagar, vilket motsvarar cirka 14 månader. Har du barn under 18 kan du beviljas ersättning i ytterligare 150 dagar.

Ansökte du inte om a-kassa när din tjänst hyvlades finns det dock risk för att du inte har rätt till a-kassa över huvud taget. Du måste ha arbetat ett visst antal timmar under kvalifikationstiden, och ligger du på under 17 timmar i snitt per vecka riskerar du att inte uppfylla arbetsvillkoret. Har du rätt till a-kassa får du dock räkna med att ersättningen blir lägre, eftersom den bland annat är beroende av din lön och (eller) arbetad tid.

Källor