Kan jag få a-kassa om jag är tjänstledig?

Nej, om du är tjänstledig har du i regel inte rätt till a-kassa. Det finns dock två undantag, hälsoskäl och annat arbete. Om du är tjänstledig ska din ansökan om a-kassa alltid kompletteras med anledningen till ledigheten från din tjänst.

Du måste uppfylla kraven för ersättning

Om du ska vara tjänstledig och räknar med att få ersättning från a-kassan är det viktigt att du har alla intyg du behöver samt att du kommunicerar med din arbetsgivare, a-kassan och Försäkringskassan. Det är ganska specifika regler som gäller för a-kassa vid tjänstledighet. Generellt kan du få ersättning i samband med tjänstledighet vid två tillfällen.

1. På grund av hälsoskäl

Om du är tjänstledig från ditt arbete på grund av hälsoskäl kan du ha rätt till ersättning från a-kassan om följande villkor är uppfyllda:

  1. Du får ingen lön från din arbetsgivare.
  2. Din arbetsgivare har utrett möjligheterna till omplacering. Utredningen ska visa att du inte kan återgå vare sig till ditt tidigare arbete eller till annat arbete hos din arbetsgivare.
  3. Försäkringskassan bedömer att det finns arbeten som du klarar av att utföra på arbetsmarknaden i övrigt.
  4. Din arbetsgivare har tagit sitt ansvar för din rehabilitering.
  5. Du uppfyller övriga villkor för att få ersättning från a-kassan.

Om du är tjänstledig på grund av hälsoskäl ska du alltid meddela a-kassan om det när du ansöker om ersättning vid arbetslöshet. Du kan behöva uppvisa läkarintyg, beslut från Försäkringskassan om din arbetsförmåga och ett intyg på att en omplaceringsutredning är gjord.

2. På grund av annat arbete

Om du är tjänstledig från en deltidstjänst för att ta ett arbete med lika eller högre tjänstgöringsgrad kan du ha rätt till ersättning från a-kassan för den tid du inte arbetar. Du måste dock uppfylla följande villkor:

  • Du är tjänstledig utan lön för att utföra annat arbete med lika eller högre tjänstgöringsgrad.
  • Anställningarna går inte att kombinera.
  • Du uppfyller övriga villkor för att få ersättning från a-kassan.

Är du tjänstledig på grund av annat arbete ska du alltid skicka in ett intyg som styrker det. Det skulle exempelvis kunna vara ett anställningsbevis som du skickar med i din ansökan.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

6 kommentarer

Helen Johansson skriver:

Nekas sjukpenning,gör en överklagan till fk,klarar inte av o utföra ngt jobb inom mitt nuvarande arbete i vården. Kan man få a kassa om man begär tjänstledigt under överklagande tiden. Mvh Helen

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Helen,

För att få a-kassa under överklagandetiden måste din tjänstledighet uppfylla kriterierna i texten ovan. Om du tar tjänstledigt på grund av hälsoskäl behöver du kunna styrka dina hälsoskäl med bland annat läkarintyg och rehabiliteringsutredning från Försäkringskassan. I annat fall ger tjänstledigheten inte rätt till a-kassa.

Dimitrios skriver:

Jag är tjänstledig sol läkare men jag får tillfälligt hyrtjänster (några veckor per år) och jag vill söka jobb utomlands . Har jag rätt till ersättning ?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Dimitrios,

Jag kan tyvärr inte bedöma om du har rätt till ersättning, utan det behöver du kontakta din a-kassa om. Läs gärna vår text ovan om a-kassa vid tjänstledighet, samt vår sida om a-kassa vid jobb utomlands, för att bilda dig en uppfattning av vad som gäller i dessa situationer.

Anna skriver:

Hejsan! Sjukskriven heltid sen 1996. Fk tycker att jag är frisk och arbetsgivare tycker att jag är för sjuk. Kan jag då ta tjänstledigt för att försöka prova på annat? Tryggheten med att vara anställd vill jag ju gärna ha kvar. Har jag rätt till a-kassa då? Om fk anser mig frisk men jobbet sjuk? Har det betydelse att jag varit sjukskriven såpass länge?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Anna,

Jag tror tyvärr inte att du kan få a-kassa under tjänstledigheten, eftersom du har varit sjukskriven så pass länge. Du måste nämligen ha uppfyllt a-kassans arbetsvillkor för att få a-kassa. Det gäller även om du tar tjänstledigt för att prova på annat arbete.

Det skadar dock inte att kontakta din a-kassa och fråga för säkerhets skull, om du känner dig osäker. Det jag skrivit är vad som gäller generellt, men jag kan tyvärr inte bedöma din specifika situation.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *