Hur gör jag om jag är arbetslös utan a-kassa?

Som arbetslös utan a-kassa har du möjlighet att få något som kallas kallas grundersättning. Grundersättningen är dock väldigt låg vilket är den främsta anledningen till varför det är så viktigt att vara medlem i en a-kassa.

Du kan ha rätt till grundersättning

Om du blir arbetslös utan att vara medlem i en a-kassa kan du fortfarande ha rätt till en viss grundersättning. Grundersättningen betalas ut av Alfa-kassan på uppdrag av regeringen. Alfa-kassan är en fristående a-kassa som du även kan bli medlem i (trots att du är arbetslös). Du måste dock inte vara medlem i Alfa-kassan för att få grundersättning.

För att få grundersättning krävs det dock att du uppfyller samma krav som för ersättning från a-kassa bortsett från medlemsvillkoret. Du måste alltså uppfylla de tre grundvillkoren och ett arbetsvillkor.

Fördelaktigt att gå med i a-kassan

Efter en period av arbetslöshet bör du se till att bli medlem i en a-kassa. Trots att du inte kan få någon ersättning om du redan är arbetslös kommer du att kunna få det i framtiden.

Tips! Det är bättre att gå med i a-kassan sent än att aldrig gå med.

Skulle du vara arbetslös så länge att du blir anvisad till jobb-och utvecklingsgarantin är det även en fördel att vara medlem i a-kassan eftersom att du då får betydligt större aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Grundvillkor:

  • Du kan arbeta minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan.
  • Du är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • Du står till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär att du ska ha för avsikt att arbeta och att det inte finns något hinder för det.

Arbetsvillkor:

  • Du har under den senaste tolvmånadersperioden före din arbetslöshet arbetat minst 6 kalendermånader med minst 80 timmar per månad
  • Du har arbetat minst 480 timmar under en sammanhängande period om 6 kalendermånader och var och en av dessa månader måste innehålla minst 50 timmars arbete.

Om du uppfyller dessa villkor har du rätt till grundersättning. För att kunna få maxbeloppet måste du ha arbetat heltid under ett år. Har du arbetat mindre än heltid minskas grundersättningen i förhållande till den tid du har arbetat. Din ersättning beräknas baserat på din genomsnittliga veckoarbetstid och maxbeloppet är 365 kronor per dag.

Exempel: David har arbetat 50 procent i 12 månader utan frånvaro. Han är inte medlem i någon a-kassa och blir nu arbetslös. Davids ersättning beräknas därför som: 365 X 0,5 = 182,5 kr. David får 183 kr per dag i grundersättning. Hade han varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader hade han kunnat få betydligt mer i ersättning.

Ansök om bidrag och stöd

Om du blir arbetslös utan a-kassa kan du försöka vända dig till andra myndigheter för att få bidrag. Du kan exempelvis ansöka om ekonomiskt bistånd för privatpersoner, börja studera och ansöka om studiemedel från CSN eller ansöka om bostadsbidrag samtidigt som du får grundersättning. Du kan även delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program och få aktivitetsstöd. Det kan även vara bra att ringa Arbetsförmedlingen så fort som möjligt för att få hjälp med din situation.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

24 kommentarer

Bo Nilsson skriver:

Hej där jag jobbat heltid i 3,5 år har gått i konkurs. Har ej a-kassa vad hur gör jag ?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Bo,

Blir du arbetslös kan du söka grundersättning från Alfa-kassan även om du inte är medlem i någon a-kassa. Du ska också anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Jag rekommenderar att du går med i en a-kassa även om du inte kan få full ersättning på en gång. Som medlem i a-kassan får du högre ersättning ifall du skulle bli arbetslös länge.

Å-M Lindgren skriver:

Hej. Har jobbat i drygt 1 år. Fått fast anställning men får sluta om 2 veckor då det blir omstrukturerar på jobbet. Har ingen A-kassa, missat det. Så vad är bäst att göra nu? Kommer ju leta jobb. Men ska jag gå med i Alfa-kassan? Vänliga A-kassan får jag väl inte gå med i när jag ska sluta snart.
Vad kostar det att vara med i Alfa-kassan? Och vad skiljer det på vad man får ut att leva av?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

När du inte är medlem i en a-kassa kan du få grundersättning från Alfakassan. Grundersättningen är max 365 kronor per ersättningsdag. Det är ganska mycket lägre än a-kassans ersättning, som baseras på den tidigare inkomsten och kan bli upp till 910 kronor per ersättningsdag.

Du kan gå med även i andra a-kassor än Alfakassan eftersom du har haft ett arbete tidigare. Även om du inte kan få någon ersättning på en gång skulle jag rekommendera att du går med i en a-kassa. Det ger dig chans till högre ersättning i framtiden, och om du skulle förbli arbetslös länge kan du få högre aktivitetsstöd från Försäkringskassan om du är medlem i a-kassan.

Du kan jämföra a-kassor för din yrkesgrupp och se a-kassornas avgifter här på A-kassa.se.

Maria skriver:

Hej! Varit sjukskriven utan sgi drygt ett år och är fortfarande sjukskriven. Är arbetslös from 7e maj i år efter överenskommelse med min arbetsgivare kommunen. Fått besked att jag kanske inte kan få akassa. Då undrar jag när man ska få det ? Arbetat 25 år hos samma arbetsgivare och varit medlem i a-kassan i 28 år.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Maria,

Det finns ett antal kriterier för att få a-kassa, som du kan läsa om på sidan Vad krävs för att få a-kassa? Bland annat behöver man vara aktivt arbetssökande och ha uppfyllt vissa arbetsvillkor under sitt senaste arbete.

Kanske kan du också hitta användbar information på sidan Får jag a-kassa om jag är sjukskriven.

Pernilla nilsson skriver:

Hej!
Jag har studerat i 3 år och därför bara jobbar somrar och 15 timmar i månaden utöver mina studier. Hur funkar det med studier? Har man fortfarande rätt till grundersättningen från alfa-kassan? Jag är inte medlem i någon a-kassa men tänkt söka alfa nu när jag är arbetslös efter studier. Pernilla

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Pernilla,

Ja, om du med ditt sommar- och extrajobb har uppfyllt arbetsvillkoren och uppfyller övriga villkor för a-kassa kan du söka grundersättning från Alfakassan efter avslutade studier.

Daniel Hansson skriver:

Hej! Min dotter har en diagnos och pga varit hemmasittande de senaste fem åren. Hon har nu fyllt 18 år (född 2000). Jag undrar vilken ersättning hon kan ha rätt till? Mvh Danie

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Daniel,

Under rubriken “Ansök om bidrag och stöd” kan du läsa mer om vilken typ av ersättning som kan vara aktuell för henne. Mitt tips är att ringa direkt till Arbetsförmedlingen så fort som möjligt. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Danna skriver:

Hej! Min man o jag driver en handelsbolag. Vi är inte medlem på ingen A-kassa. Hur gör vi om till ex. vi bestämmer att sälja?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Danna,

Under rubriken “Ansök om bidrag” finns ett par tips på vilken typ av bidrag och stöd man kan söka om man är arbetslös utan a-kassa. Mitt tips är annars att gå med i en a-kassa innan ni bestämmer er för att sälja.

Mvh,
Daniel

Yulia skriver:

Hej! Jag ska börja jobba på ettårigt kontrakt som vikarie fr o m den 1-a september. Jag undrar om det är lönsamt för mig att bli medlem i a-kassa eftersom full ersättning bara utbetalas när du har jobbat mer än 1 år.

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Yulia,

Vår hållning är att det i princip alltid är en bra idé att gå med i a-kassan när man arbetar. Du kan läsa mer om varför här:

Malin skriver:

Hej jag har precis studerat och fått bidrag genom csn. Är nu arbetslös och kan inte få aktivitetstöd från arbetsförmedlingen. Har jobbat deltid innan jag studerade men bara 5 månader ungefär senaste 1 året.
Hur gör jag då?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Malin,

Är du inte medlem i en a-kassa kan du få grundersättning från Alfa-kassan. Under rubriken “Ansök om bidrag och stöd” har vi också samlat ett par råd när man blir arbetslös utan a-kassa. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Jonny skriver:

Hej blev arbetslös för 9 månader sen före det jobbade jag fast anställning 1 år, pga en tidigare utbrändhet anmälde jag mej till arbetsförmedlingen först i juni, nu nekas jag ersättning från alfa kassan pga att jag inte anmält mej som arbetslös direkt och inte uppfyller deras krav, vart skall jag vända mej då?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jonny,

Om du inte uppfyller a-kassans krav kan du inte få a-kassa, inte heller grundersättning från Alfakassan. Det du kan göra är att söka andra typer av bidrag och stöd som du kan läsa om i sista avsnittet i texten ovan.

Vicktoria skriver:

Hej!
Har jobbat på mitt jobb heltid, dock i 6mån kontrakt åt gången, i 4 år. Misstänker nu att det kan gå i konkurs och har bara varit medlem i unionen sedan aug och gick med i a-kassan idag. Hjälper detta mig något eller är det 12mån regeln som gäller? Är det lönt för mig att gå med i a-kassan så här sent om det skulle gå i konkurs?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Vicktoria,

Det är 12 månaders kvalifikationstid som gäller för a-kassa, så tyvärr kan du inte få ersättning från den a-kassa du gått med i innan de 12 månaderna har gått. Att gå med i a-kassan hjälper dig alltså inte om du blir arbetslös just nu på grund av konkursen. Däremot lönar det sig om du skulle bli arbetslös längre fram då du har uppfyllt kvalifikationstiden.

Som du säkert läst i texten ovan kan du ändå ansöka om grundersättning från Alfakassan om du skulle bli arbetslös.

Jasmine skriver:

Hejsan! Mitt namn är Jasmine och jag är 20år. Jag har varit arbetslös sen studenten juni 2019 till nu slutet av september men jag är arbetssökande. Jag går bara hemma & jag behöver någon slags ersättning. Vad ska jag göra?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jasmine,

Som vi skriver i texten ovan finns det flera stöd att söka om du inte har rätt till a-kassa eller grundersättning. Bland annat går det att söka försörjningsstöd från kommunen. Deltar du i ett arbetsmarknadspolitiskt program via arbetsförmedlingen kan du ansöka om aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till!

Jonas skriver:

Hej
Är medlem i a-kassa. Jag slutade min tillsvidareanställning 1 september 2018. Var ledig i två månader och tog sedan upp mitt företag(AB)som legat i dvala några år. Arbetade där utan lön och byggde upp en webbplattform för firman. Tog ett visstidsjobb i 2 månader mars-april 2019. Återupptog arbetet utan lön i firman. Maj-juli. Anmälde mig arbetslös i augusti.
Är jag berättigad till a-kassa?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jonas,

Om du kan få a-kassa beror på om du har uppfyllt arbetsvillkoret för a-kassa under de senaste 12 månaderna. Detta kan tyvärr inte jag bedöma, utan det är upp till din a-kassa att avgöra.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *