Hur gör jag om jag är arbetslös utan a-kassa?

Som arbetslös utan a-kassa har du möjlighet att få något som kallas kallas grundersättning. Grundersättningen är dock väldigt låg vilket är den främsta anledningen till varför det är så viktigt att vara medlem i en a-kassa.

Du kan ha rätt till grundersättning

Om du blir arbetslös utan att vara medlem i en a-kassa kan du fortfarande ha rätt till en viss grundersättning. Grundersättningen betalas ut av Alfakassan på uppdrag av regeringen. Alfakassan är en fristående a-kassa som du även kan bli medlem i (trots att du är arbetslös). Du måste dock inte vara medlem i Alfakassan för att få grundersättning.

För att få grundersättning krävs det dock att du uppfyller samma krav som för ersättning från a-kassa bortsett från medlemsvillkoret. Du måste alltså uppfylla de tre grundvillkoren och ett arbetsvillkor.

Fördelaktigt att gå med i a-kassan

Efter en period av arbetslöshet bör du se till att bli medlem i en a-kassa. Trots att du inte kan få någon ersättning om du redan är arbetslös kommer du att kunna få det i framtiden.

Tips! Det är bättre att gå med i a-kassan sent än att aldrig gå med.

Skulle du vara arbetslös så länge att du blir anvisad till jobb-och utvecklingsgarantin är det även en fördel att vara medlem i a-kassan eftersom att du då får betydligt större aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Grundvillkor:

  • Du kan arbeta minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan.
  • Du är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • Du står till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär att du ska ha för avsikt att arbeta och att det inte finns något hinder för det.

Arbetsvillkor:

  • Du har under den senaste tolvmånadersperioden före din arbetslöshet arbetat minst 6 kalendermånader med minst 80 timmar per månad
  • Du har arbetat minst 480 timmar under en sammanhängande period om 6 kalendermånader och var och en av dessa månader måste innehålla minst 50 timmars arbete.

Om du uppfyller dessa villkor har du rätt till grundersättning. För att kunna få maxbeloppet måste du ha arbetat heltid under ett år. Har du arbetat mindre än heltid minskas grundersättningen i förhållande till den tid du har arbetat. Din ersättning beräknas baserat på din genomsnittliga veckoarbetstid och maxbeloppet är 365 kronor per dag.

Exempel: David har arbetat 50 procent i 12 månader utan frånvaro. Han är inte medlem i någon a-kassa och blir nu arbetslös. Davids ersättning beräknas därför som: 365 X 0,5 = 182,5 kr. David får 183 kr per dag i grundersättning. Hade han varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader hade han kunnat få betydligt mer i ersättning.

Ansök om bidrag och stöd

Om du blir arbetslös utan a-kassa kan du försöka vända dig till andra myndigheter för att få bidrag. Du kan exempelvis ansöka om ekonomiskt bistånd för privatpersoner, börja studera och ansöka om studiemedel från CSN eller ansöka om bostadsbidrag samtidigt som du får grundersättning. Du kan även delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program och få aktivitetsstöd. Det kan även vara bra att ringa Arbetsförmedlingen så fort som möjligt för att få hjälp med din situation.

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@a-kassa.se

34 kommentarer

Bo Nilsson skriver:

Hej där jag jobbat heltid i 3,5 år har gått i konkurs. Har ej a-kassa vad hur gör jag ?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Bo,

Blir du arbetslös kan du söka grundersättning från Alfa-kassan även om du inte är medlem i någon a-kassa. Du ska också anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Jag rekommenderar att du går med i en a-kassa även om du inte kan få full ersättning på en gång. Som medlem i a-kassan får du högre ersättning ifall du skulle bli arbetslös länge.

Å-M Lindgren skriver:

Hej. Har jobbat i drygt 1 år. Fått fast anställning men får sluta om 2 veckor då det blir omstrukturerar på jobbet. Har ingen A-kassa, missat det. Så vad är bäst att göra nu? Kommer ju leta jobb. Men ska jag gå med i Alfa-kassan? Vänliga A-kassan får jag väl inte gå med i när jag ska sluta snart.
Vad kostar det att vara med i Alfa-kassan? Och vad skiljer det på vad man får ut att leva av?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

När du inte är medlem i en a-kassa kan du få grundersättning från Alfakassan. Grundersättningen är max 365 kronor per ersättningsdag. Det är ganska mycket lägre än a-kassans ersättning, som baseras på den tidigare inkomsten och kan bli upp till 910 kronor per ersättningsdag.

Du kan gå med även i andra a-kassor än Alfakassan eftersom du har haft ett arbete tidigare. Även om du inte kan få någon ersättning på en gång skulle jag rekommendera att du går med i en a-kassa. Det ger dig chans till högre ersättning i framtiden, och om du skulle förbli arbetslös länge kan du få högre aktivitetsstöd från Försäkringskassan om du är medlem i a-kassan.

Du kan jämföra a-kassor för din yrkesgrupp och se a-kassornas avgifter här på A-kassa.se.

Maria skriver:

Hej! Varit sjukskriven utan sgi drygt ett år och är fortfarande sjukskriven. Är arbetslös from 7e maj i år efter överenskommelse med min arbetsgivare kommunen. Fått besked att jag kanske inte kan få akassa. Då undrar jag när man ska få det ? Arbetat 25 år hos samma arbetsgivare och varit medlem i a-kassan i 28 år.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Maria,

Det finns ett antal kriterier för att få a-kassa, som du kan läsa om på sidan Vad krävs för att få a-kassa? Bland annat behöver man vara aktivt arbetssökande och ha uppfyllt vissa arbetsvillkor under sitt senaste arbete.

Kanske kan du också hitta användbar information på sidan Får jag a-kassa om jag är sjukskriven.

Pernilla nilsson skriver:

Hej!
Jag har studerat i 3 år och därför bara jobbar somrar och 15 timmar i månaden utöver mina studier. Hur funkar det med studier? Har man fortfarande rätt till grundersättningen från alfa-kassan? Jag är inte medlem i någon a-kassa men tänkt söka alfa nu när jag är arbetslös efter studier. Pernilla

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Pernilla,

Ja, om du med ditt sommar- och extrajobb har uppfyllt arbetsvillkoren och uppfyller övriga villkor för a-kassa kan du söka grundersättning från Alfakassan efter avslutade studier.

Daniel Hansson skriver:

Hej! Min dotter har en diagnos och pga varit hemmasittande de senaste fem åren. Hon har nu fyllt 18 år (född 2000). Jag undrar vilken ersättning hon kan ha rätt till? Mvh Danie

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Daniel,

Under rubriken “Ansök om bidrag och stöd” kan du läsa mer om vilken typ av ersättning som kan vara aktuell för henne. Mitt tips är att ringa direkt till Arbetsförmedlingen så fort som möjligt. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Danna skriver:

Hej! Min man o jag driver en handelsbolag. Vi är inte medlem på ingen A-kassa. Hur gör vi om till ex. vi bestämmer att sälja?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Danna,

Under rubriken “Ansök om bidrag” finns ett par tips på vilken typ av bidrag och stöd man kan söka om man är arbetslös utan a-kassa. Mitt tips är annars att gå med i en a-kassa innan ni bestämmer er för att sälja.

Mvh,
Daniel

Yulia skriver:

Hej! Jag ska börja jobba på ettårigt kontrakt som vikarie fr o m den 1-a september. Jag undrar om det är lönsamt för mig att bli medlem i a-kassa eftersom full ersättning bara utbetalas när du har jobbat mer än 1 år.

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Yulia,

Vår hållning är att det i princip alltid är en bra idé att gå med i a-kassan när man arbetar. Du kan läsa mer om varför här:

Malin skriver:

Hej jag har precis studerat och fått bidrag genom csn. Är nu arbetslös och kan inte få aktivitetstöd från arbetsförmedlingen. Har jobbat deltid innan jag studerade men bara 5 månader ungefär senaste 1 året.
Hur gör jag då?

Daniel - A-kassa.se skriver:

Hej Malin,

Är du inte medlem i en a-kassa kan du få grundersättning från Alfa-kassan. Under rubriken “Ansök om bidrag och stöd” har vi också samlat ett par råd när man blir arbetslös utan a-kassa. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Jonny skriver:

Hej blev arbetslös för 9 månader sen före det jobbade jag fast anställning 1 år, pga en tidigare utbrändhet anmälde jag mej till arbetsförmedlingen först i juni, nu nekas jag ersättning från alfa kassan pga att jag inte anmält mej som arbetslös direkt och inte uppfyller deras krav, vart skall jag vända mej då?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jonny,

Om du inte uppfyller a-kassans krav kan du inte få a-kassa, inte heller grundersättning från Alfakassan. Det du kan göra är att söka andra typer av bidrag och stöd som du kan läsa om i sista avsnittet i texten ovan.

Vicktoria skriver:

Hej!
Har jobbat på mitt jobb heltid, dock i 6mån kontrakt åt gången, i 4 år. Misstänker nu att det kan gå i konkurs och har bara varit medlem i unionen sedan aug och gick med i a-kassan idag. Hjälper detta mig något eller är det 12mån regeln som gäller? Är det lönt för mig att gå med i a-kassan så här sent om det skulle gå i konkurs?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Vicktoria,

Det är 12 månaders kvalifikationstid som gäller för a-kassa, så tyvärr kan du inte få ersättning från den a-kassa du gått med i innan de 12 månaderna har gått. Att gå med i a-kassan hjälper dig alltså inte om du blir arbetslös just nu på grund av konkursen. Däremot lönar det sig om du skulle bli arbetslös längre fram då du har uppfyllt kvalifikationstiden.

Som du säkert läst i texten ovan kan du ändå ansöka om grundersättning från Alfakassan om du skulle bli arbetslös.

Jasmine skriver:

Hejsan! Mitt namn är Jasmine och jag är 20år. Jag har varit arbetslös sen studenten juni 2019 till nu slutet av september men jag är arbetssökande. Jag går bara hemma & jag behöver någon slags ersättning. Vad ska jag göra?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jasmine,

Som vi skriver i texten ovan finns det flera stöd att söka om du inte har rätt till a-kassa eller grundersättning. Bland annat går det att söka försörjningsstöd från kommunen. Deltar du i ett arbetsmarknadspolitiskt program via arbetsförmedlingen kan du ansöka om aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till!

Jonas skriver:

Hej
Är medlem i a-kassa. Jag slutade min tillsvidareanställning 1 september 2018. Var ledig i två månader och tog sedan upp mitt företag(AB)som legat i dvala några år. Arbetade där utan lön och byggde upp en webbplattform för firman. Tog ett visstidsjobb i 2 månader mars-april 2019. Återupptog arbetet utan lön i firman. Maj-juli. Anmälde mig arbetslös i augusti.
Är jag berättigad till a-kassa?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Jonas,

Om du kan få a-kassa beror på om du har uppfyllt arbetsvillkoret för a-kassa under de senaste 12 månaderna. Detta kan tyvärr inte jag bedöma, utan det är upp till din a-kassa att avgöra.

Kiki skriver:

Hej jag har varit föräldraledig i mer än ett år nu, har jag rätt till Alfa kassa??

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Kiki,

Föräldraledighet räknas som överhoppningsbar tid. Det innebär att du får hoppa över den tid du har varit föräldraledig när du räknar ut ifall du har uppfyllt a-kassans arbetsvillkor.

Det betyder alltså att du har rätt till ersättning om du uppfyllde arbetsvillkoret innan du blev föräldraledig. Det gäller även om du ansöker om grundersättning från Alfakassan.

Uppfyllde du däremot inte arbetsvillkoret innan föräldraledigheten har du inte rätt till ersättning.

Iss skriver:

Hej!

Om jag först arbetar heltid ett halvår och sedan gör betald praktik (stipendium på ca 12 000 kr/mån) utomlands ett halvår, kan stipendiet då ligga till grund för beloppet som jag får från A-kassan?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Nej, stipendier räknas inte som inkomst av arbete, så därför ligger inte det beloppet till grund för din a-kassa. Ett stipendium ska enligt den definitionen inte innebära någon ersättning för arbete, utan snarare ge dig möjlighet att utföra det som du har fått stipendiet för.

Galina skriver:

Hej!
Som student i ett master program (helt avklarat förutom en liten del på diploma arbetet) fick jag jobb i mars 2019. Anställningen upphörde i augusti. Dessutom har jag jobbat sommar jobb och parallellt med studierna. Jag har anmält mig till min a-kassa men efter 2,5 månader har de fortfarande inte beslutat på mitt fall. Först NU, kräver de av mig intyg från min handledare där hon ska bedöma hur mycket arbete är det kvar. Vad händer om hon bedömer 8-9 poäng kvar? Från min a-kassa godkänner de ersättning om det är 7,5hp kvar. Jag får inte CSN sedan i maj. Har de rätt att kräva sådan intyg så sent? Här poängterar jag att jag har inte blivit informerat om krav på sådan intyg i 2,5 månader.

Har jag då rätt till grundersättning om de säger nej till min ansökan? F.o.m. när om jag får?

Jag är inskriven på AFM som arbetslös f.o.m. 2 september 2019. Dessutom har jag meddelat att jag är arbetslös till min sons förskola och tagit hand om honom + sökt jobb. Alltså har jag inte studerat under tiden.

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej,

Tyvärr kan handläggningstiden hos a-kassan variera stort, och i sällsynta fall kan det dröja flera månader innan du får ditt beslut. Jag tror därför inte att det finns något hinder för att de kan be dig om de intyg som behövs först nu. Om a-kassan bedömer att du har rätt till ersättning kan du dock få a-kassa retroaktivt, det vill säga att du får ersättning i efterhand för de månader du redan har varit arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Grundersättningen bedöms efter samma kriterier som den a-kassan du är med i. Du har alltså inte större möjlighet att få ersättning därifrån än hos din nuvarande a-kassa.

Om du tycker att handläggningstiden är orimligt lång kan du vända dig till justitieombudsmannen, som utreder sådana frågor.

Michael skriver:

Hej!
Min son som är 20 år ska jobba i ca 10 månader, där efter ska han studera i 2 år., är det då någon idé att gå med i a-kassan

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hej Michael,

Ja, det kan absolut löna sig att din son går med i a-kassan. Han kan inte få ut någon ersättning under tiden som han studerar på heltid. Men skulle han bli arbetslös efter studierna är det möjligt att han kan få a-kassa baserat på de månader han jobbade innan studierna. Heltidsstudier räknas nämligen som överhoppningsbar tid om man har jobbat minst 5 månader innan studierna.

Daniel skriver:

So if you work less than 80 hours a month, there are basically no reason for a A-kassa-membership?

Evelina – A-kassa.se skriver:

Hi Daniel,

Yes, you could say that, since you can only receive money from the unemployment fund (a-kassa) if you have been working at least 80 hours for at least 6 months.

However, if there is a chance that you could get more hours work within the next 12 months, that could be a reason to become a member.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *